Carpaccio z buraka z olejem z czarnuszki Salia to wyjątkowo piękne i smaczne danie. Połączenie słodkich buraków, kremowego sera koziego, chrupiących orzechów i orzeźwiającego granatu tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Olej z czarnuszki nadaje potrawie subtelnie korzennego charakteru, a rukola dodaje przyjemnej goryczki. To idealna propozycja na lekką przystawkę lub wegetariańskie danie główne.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 4 łyżki oleju z czarnuszki Salia
- 4 średnie upieczone buraki
- 150 g miękkiego sera koziego
- 1 łyżka ziaren czarnuszki
- 1/2 świeżego granatu
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z granatu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Upieczone buraki ostudź, obierz ze skóry i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny lub bardzo ostrego noża.
- Na dużym talerzu ułóż garść rukoli, tworząc podstawę dla carpaccio.
- Na rukoli ułóż plasterki buraka, lekko nakładając je na siebie, tworząc okrąg.
- Ser kozi pokrusz lub potnij na małe kawałki i rozłóż na burakach.
- Posyp carpaccio ziarnami czarnuszki i orzechami włoskimi.
- Granat przekrój na pół i wybierz nasiona, które następnie rozłóż na carpaccio.
- W małej misce wymieszaj olej z czarnuszki Salia, sok z granatu, miód i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Powstałym sosem polej carpaccio tuż przed podaniem.
- Podawaj natychmiast jako przystawkę lub lekkie danie główne.
Ciekawostki:
- Olej z czarnuszki Salia jest tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej. Ma charakterystyczny, lekko korzenny aromat i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E.
- Czarnuszka znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy i ma działanie przeciwzapalne.
- Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, potasu i żelaza. Zawierają również betaninę, związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
- Granat jest bogaty w witaminę C, polifenole i przeciwutleniacze. Regularne spożycie granatu może wspomóc zdrowie serca i układ krążenia.