Przejdź do treści

Carpaccio z buraka z olejem z czarnuszki Salia i kozim serem

Carpaccio z buraka z olejem z czarnuszki Salia to wyjątkowo piękne i smaczne danie. Połączenie słodkich buraków, kremowego sera koziego, chrupiących orzechów i orzeźwiającego granatu tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Olej z czarnuszki nadaje potrawie subtelnie korzennego charakteru, a rukola dodaje przyjemnej goryczki. To idealna propozycja na lekką przystawkę lub wegetariańskie danie główne.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 4 łyżki oleju z czarnuszki Salia
  • 4 średnie upieczone buraki
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1/2 świeżego granatu
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Upieczone buraki ostudź, obierz ze skóry i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny lub bardzo ostrego noża.
  2. Na dużym talerzu ułóż garść rukoli, tworząc podstawę dla carpaccio.
  3. Na rukoli ułóż plasterki buraka, lekko nakładając je na siebie, tworząc okrąg.
  4. Ser kozi pokrusz lub potnij na małe kawałki i rozłóż na burakach.
  5. Posyp carpaccio ziarnami czarnuszki i orzechami włoskimi.
  6. Granat przekrój na pół i wybierz nasiona, które następnie rozłóż na carpaccio.
  7. W małej misce wymieszaj olej z czarnuszki Salia, sok z granatu, miód i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Powstałym sosem polej carpaccio tuż przed podaniem.
  9. Podawaj natychmiast jako przystawkę lub lekkie danie główne.

Ciekawostki:

  • Olej z czarnuszki Salia jest tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej. Ma charakterystyczny, lekko korzenny aromat i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E.
  • Czarnuszka znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga układ odpornościowy i ma działanie przeciwzapalne.
  • Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, potasu i żelaza. Zawierają również betaninę, związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Granat jest bogaty w witaminę C, polifenole i przeciwutleniacze. Regularne spożycie granatu może wspomóc zdrowie serca i układ krążenia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *